Komşuda üniversiteye girmek çok kolay. Yunanistan’da yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye girişleri, lise diplomasındaki not ortalamasına göre yapılmaktadır. -Ancak YÖK’ün getirdiği yeni düzenlemeye göre öğrencinin denklik alabilmesi için Türkiye’de o bölümü kazanmış olması gerekmektedir, özel veya devlet üniversitesi kazanılmış olması yeterli (Yinede YÖK’e sorulmasında fayda vardır). Yunanistan’da egitim tamamen ücretsizdir, kitaplar devlet tarafından karşılanmakta, üniversite ücreti bulunmamaktadır. Yunanistan’daki üniversitelerdeki bölümler çoğunluk itibariyle Türkiye’deki bölümlere benzemektedir. Dünya sıralamasında ilk 200’e Yunanistan’dan 5 üniversite girmistir.
1- Aristotelio Üniversitesi – Selanik (Aristotle Unıversity of Thessaloniki)
2- Ethniko Kapodistriako Üniversitesi – Atina (National and Kapodistrian Unıversity of Athens)
3- Atina Ekonomi Üniversitesi – Atina (Athens University of Economics)
4- Patra Üniversitesi – Patra (University of Patra)
5- Ethniko Metsovio Üniversitesi – Atina (The National Technical University)
Universitelerin başlıca bölümleri:
Ethniko Kapodistriako Üniversitesi – Atina (National and Kapodistrian Unıversity of Athens)
Tıp – Diş Hekimliği – Eczacılık – Hukuk – İngilizce Öğretmenliği – Matematik Öğretmenliği – Fizik Öğretmenliği -Kimya Öğretmenliği – Biyoloji – Türkoloji – Psikoloji
Ethniko Metsovio Üniversitesi – Atina (The National Technical University)
İnşaat Mühendisliği – Makina Mühendisliği – Bilgisayar Mühendisliği – Gemi Mühendisliği – Mimarlık
Aristotelio Üniversitesi – Selanik (Aristotle Unıversity of Thessaloniki)
Tıp – Diş Hekimliği – Eczacılık – Hukuk – İngilizce Öğretmenliği – Matematik Öğretmenliği – Fizik Öğretmenliği -Kimya Öğretmenliği – Biyoloji – Türkoloji – Psikoloji – İnşaat Mühendisliği – Makina Mühendisliği – Bilgisayar Mühendisliği – Mimarlık
Ülkedeki normal üniversitelerde eğitim 4 yıl, teknik üniversitelerde 5 yıldır. Eğitim Yunanca’dır.
Özel üniversitelerde egitim İngilizce olarak verilmektedir. Özel Universitelerin çoğu Atina ve Selanik şehirlerinde bulunmaktadır. Yıllık ücretleri yaklaşık 8 bin Euro’dur. Özel Universiteler Colleges olarak adlandırılmaktadır. Devlet üniversitelerine karşılık eğitim süreleri 3-4 yıldır. Devlet universitelerinde eğitim Yunanca verildiği için mutlaka kursa gitmek gerekmektedir. Kurslar Atina ve Selanik şehirlerinde bulunmaktadır.
Öğrencilerin bir kereye mahsus olmak üzere yaklaşık 680 Euro ödeyerek 8 aylık Yunanca dil kursuna kayıt olmaları gerekmektedir. Kurslar günde 4 saat, haftada 5 gündür. Kurs kayıtları genellikle eylül ayında yapılmaktadır. Kursun sonunda sınav yapılır ve başarı sağlanırsa öğrenciye sertifika verilmektedir. Fakültelere kayıt yaptırabilmek için bu sertifikanın mutlaka alınması gerekmektedir.
Basvuru Asamalari
Basvuru ve Degerlendirme Sureci
Başvurular 16 Temmuz – 22 Temmuz arasında internet ortamında elektronik olarak yapılmaktadır. İnternet üzerinden yapılan başvurular ikiye ayrılıyor: A- Avrupa Birliği içinde bulunan ülkelerden yapılanlar B- Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden yapılanlar. Bizim anlatacaklarımız Avrupa Birliği dışındaki ülkelere göre olacaktır. Üniversiteye başvurmayı düşünen adayların, 15 Temmuz’a kadar gerekli belgeleri kesinlikle tamamlamaları gerekmektedir aksi takdirde başvuru süresinin çok kısa olması ve başvuruların mutlaka kargoyla yapılma zorunluluğunun olması sebebiyle, başvurular ya eksik belgelerle yapılır veya hiç yapılamaz. Başvuru için gerekli belgeler: 1. Vatandaşlık Belgesinin Fotokopisi (Noterden tasdik edilmeli ve konsolosluklardan onaylattırılmalıdır). 2. Fotoğraf 3. Diploma 4. Transkript 5. Okuduğu okulun üniversiteye öğrenci göndermeye yeterli bir kurum olduğunu gösteren belge (İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınır). 6. İnternet ortamında doldurulan üniversite başvuru formu (Bu belge, bakanlığın www.minedu.gov.gr internet sitesinde yer alıyor ve elektronik başvuru sisteminin açılmasıyla (Tahmini tarih 16 Temmuz), sistem üzerinde doldurulup imzalanıyor). 7. Belgeler, Büyükelçiliklerin – Konsoloslukların kabul ettiği yeminli tercümanlardan tercüme ettirilmeli ve daha sonra tercümeler Büyükelçiliklere Konsolosluklara onaylattırılmalıdır. 8. Diplomadaki not ortalaması Büyükelçilik veya Konsolosluklardan Yunanistan not sistemine çevrilmeli, bu kurumlar konunun muhatapları olmadıklarını söylerlerse kişi mutlaka Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı’na veya bakanlık ofislerinin bulunduğu Selanik, Gümülcine ve Atina şehirlerine giderek not ortalamasını Yunanistan not sistemine çevirmelidir. Saydığımız bütün aşamalar tamamlandığında, belgelerin tercih edilen bir elden kurye sirketi ile Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan şu adrese gönderilmelidir: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, προς «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Α΄ γρ. 0091, Ανδρ Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα» En geç 17 Temmuz’da kuryeye teslim edilmelidir.
Kesin Kayit Sureci
Yunanistan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kabul alan öğrencilerin, 1. aşamada bahsettiğimiz Selanik veya Atina’daki Yunanca kurslarından birine kayıt yaptırması gerekmektedir. Burada 8 aylık eğitimin ardından Mayıs veya Haziran ayında yapılan seviye belirleme sınavlarında en az B2 seviyesinde sertifika almaları gerekmektedir. Bu sertifika alındıktan sonra Eylül ayında üniversitelere giderek kazandıkları bölümlere kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Üniversite kaydı için gerekli belgeler: 1- Lise Diploması 2- Diplomadaki not ortalamasının Yunanistan not sistemine çevrildiğini gösteren belgenin orjinali 3- Milli Eğitim Müdürlüğü’nden onaylı mezun olduğu okulda takip edilen müfredat programı 4- Milli Eğitim Müdürlüğü’nden onaylı lise diplomasının üniversiteye girmek için yeterli bir belge oldugunu gösteren belge 5- Milli Eğitim Müdürlüğü’nden onaylı lise son sınıfı baştan sona kadar devam ettiğini gösteren belge 6- Ögrenci velilerinin doğum yerlerini gösteren belge 7- İki fotoğraf 8- Öğrenci vizesi 9- Beyanname: Yunanistan liselerinden mezun olmadığını gösteren belge ve Yunanistan’ın herhangi bir üniversitesinde devam etmediğini gösteren belge. 10- Belgelerin tümü ülkedeki Yunanistan Büyükelçilik veya Konsoloslukların kabul ettiği yeminli tercümanlardan tercüme ettirilmeli,Büyükelçilik veya Konsolosluklara tercümelerin hepsi onaylattırılmadır. 11- Öğrencinin ve anne-babasının doğum yerlerini gösteren belge 12- Noter tasdikli ve Yunanistan Konsolosluğu’ndan onaylı pasaport fotokopisi
Sorulariniz icin bizimle iletisime gecebilirsiniz. Facebook – Email
8 Comments
Sait
15 Ekim 2016 at 10:59Hocam bu belgeler cok kapsamli. Bu belgelerin hepsini istediklerinden emin misiniz?
Atina Rehberi
16 Ekim 2016 at 12:31Merhaba Sait Bey,
‘Atina’da Universite okumak’ baslikli yazimiz, Atina Universitesi’nde ogrenci olan bir okurumuz tarafindan kaleme alinmistir. Yorumunuzun ardindan teyit etmek amaciyla yeniden kendisine ve Turkiyeli universitesi arkadaslarimiza sorduk ve yazida yer alan belgelerin gerekli oldugu bilgisini aldik. Diger yandan bu belgelerin disinda universitelere bagli olarak farkli belgeler de istenebilir.
Tesekkurler
B
14 Aralık 2016 at 23:58Merhaba,
Benim Türkiye’de mevcut bir üniversite kaydım bulunuyor. Aynı bölüme Yunanistan’da bir üniversitede devam edebilmem mümkün müdür? (Ege’de okuyorum. Atina Üniversitesi’nde okumak istiyorum. Orada bir dönem Erasmus yaptım.)
Bu hususta bilgi almak için kime ve nereye başvurabilirim?
ömer
19 Ekim 2018 at 23:44ben çifte vatandaşım (hem türkiye hem yunanistan) türkiye de yaşıyorum ama üniversiteyi yunanistan da okumak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
sağolun şimdiden
neslişah
1 Ocak 2019 at 09:28merhaba,yunanistanda üniversite okumak için orayla bir bağlantımız olması şart mıdır?
Gizem Akcakaya
13 Şubat 2019 at 01:31Merhaba bende Yunanistan da üniversite okumak istiyorum bunun için ne yapmalıyız kimler başvurabilir?
Metin
31 Mayıs 2019 at 03:26Merhaba,
Süreç yaklaştığından acil yardımcı olursanız çok ama çok sevinirim.
Ben başvuruyu yapacağım ve tüm gereklilikleri anladım. Ancak “transkript” derken detaylı olarak ne istediğinizden bahseder misiniz?
Saygılar.
Eylül
12 Eylül 2019 at 15:58Merhaba Avrupa Birliği vatandaşlığı olan biri için Aristotle Üniv. başvuru şartları ve süreç nasıldır bilgi verebilir misiniz lütfen..
Bir de Aristotle Üniv.’nde ingilizce hukuk eğitimi var mıdır? Teşekkürler