• Click here - to select or create a menu
atinarehberi.com
  • Ocak 29th, 2023
atinarehberi.com

Athens, Greece

Ocak 29th, 2023
  • Atina
    • Önemli Bilgiler
    • Haber
    • Firmalar
    • Seyahat
      • Araç Kiralama
      • Oteller
    • Dostluk
    • Yemek
    • Tatil
  • Duyurular
  • Bürokrasi
  • Yunanca
  • Okur Köşesi
  • İletişim
    • Hakkımızda
  • Follow us
    • Facebook
    • Google+
    • Youtube
Home
Dostluk

Türk – Yunan ilişkilerinde önemli bir isim; Mehmet Enis Akaygen…

Nisan 9th, 2017 Atina Rehberi Dostluk 0 comments 3676

7 Nisan 2017 Cuma Günü Atina’da Polis Art Kitabevi’nde önemli bir kitabın tanıtımı yapıldı. Doç. Dr. Enis Tulça’nın kaleme aldığı eserinin adı; ‘Venizelos- Atatürk ve Büyükelçi Enis Bey’. Türk ve Yunan misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği tanıtıma, kitabın yazarı Doç. Dr. Enis Tulça, AB Danışmanı ve akademisyen Venos Zahariyadis ve Dr. Katerina Paliou konuşmacı olarak katıldılar. Tanıtımın moderatörlüğü ise Elli Kovi tarafından yapıldı.

Türk siyasetçi ve diplomat Mehmet Enis Akaygen, 1980’de Filibe’de doğmuş, 1956’da İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.

Kitaba adını veren Enis Bey; kimdir ve neden Yunanlılar tarafından da bu kadar çok sevilir diye kısaca bir araştırma yaptığımızda; Enis Bey’in Türk- Yunan ilişkilerinde en önemli kilometre taşlarından biri olan Elefterios Venizelos- Gazi Mustafa Kemal Atatürk buluşmasının baş aktörü olduğu görüyoruz.

Enis Bey ve ailesinin Türk Milleti’ne ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmetleri aslında çok eskilere dayanıyor. Önemli bir siyasetçi ve bürokrat aileden gelen Enis Bey, Filibe’de Saint-Joseph Ortaokulu’ndan mezun olduktan sonra 1897 yılında İstanbul’a göç etmiş ve Galatasaray Lisesi’ni bitirmiş. 1901 yılından itibaren başlayan Hariciye görevlerinde Rusya, Romanya, Yunanistan, Mısır ve İran gibi önemli diplomatik ilişkilerimizin bulunduğu ülkelerde de Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmiştir.

İstiklal Gazisi unvanı da taşıyan Enis Bey, İstiklal Harbi esnasında Müsellâh Müdâfaa-i Milliye grubunda düşman faaliyetlerine karşı oluşturulan en önemli istihbarat gruplarından birinde görev aldı. 1923 yılında İstanbul’un kurutuluşuna kadar istihbarat görevlerini yürüten Enis Bey, savaştan sonra İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı.

Enis Bey’in Atina’ya Elçi olarak gönderilmesi 1929 yılında başlıyor ve ilk Atina görevi 1934 yılına kadar devam ediyor. Enis Bey’in görevde olduğu 1930 yılı ise Türk- Yunan ilişkilerin en önemli yılı. Kitapta bu yıl şu şekilde anlatılıyor; “Venizelos’un kafasında Türkiye’yi ziyaret etmek fikri sürekli gelişiyordu. Ancak siyasi rakiplerinin tepkilerinden de çekiniyordu. Ankara’ya gitmesi için bir kıvılcım gerekti. Bu kıvılcım, Türk tarafından geldi. 25 Mart 1930’da Yunanların Osmanlı’dan bağımsızlıklarını kazanmalarının yıldönümü kutlanıyordu. Mesologi şehrinde yapılan resmi kutlamalara Türk büyükelçisi davetli değildi. Atatürk ‘İnisiyatifi elçimize bırakalım’ mesajı yolladı ve Atina’daki büyükelçimiz Enis Bey kutlamalara katıldı. İşte bu jestin ardından Venizelos için Ankara yolu açıldı.” Enis Bey’in jestinin ardından Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos, 29 Ekim 1930’da Türkiye’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katıldı. 1 yıl sonra 1931’de ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü ve Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras Yunanistan’ı ziyaret etti.

Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos 29 Ekim 1930’da Türkiye’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Gazi Mustafa Kemal ile birlikte

Yunan Başbakanı Elefterios Venizelos’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin ardından izlenimleri, kitapta şu şekilde anlatılıyor; “Mustafa Kemal’in beni nasıl karşılayacağını doğrusu kestiremiyordum. Elimi sıktı ve ilk sözü ‘Ordunuzu takdir ettim. Yenilmelerine komutanları sebep oldu’ dedi. Kemal ile uzun uzun konuştuk. Türkler belki ilk anda dostane sözlerimin arkasında yine fetih fikirlerinin saklı olduğunu sanıyorlardı. Ancak genelde dini fanatizmin bittiğinin farkındalar. Yunanları artık istiyorlar. Bizi ayıran duvarlar artık yok. Kemal, İsmet ve diğerleri bana ülkelerimiz arasında sınırlara bile ihtiyaç olmaması gerektiğini söylediler.”

Böylesine önemli gelişmelere neden olan bir isim olan Enis Bey, Yunanlıların da gönlünü kazanmış birçok konuda fikrine danışılan bir isim haline gelmişti. Öyle ki 1934 yılında Atina’dan Tahran’a atanan Enis Bey, İran’da hem Türkiye için hem de Yunanistan için önemli bir isim olmuş, her iki ülkenin çıkarları için çalışmalar yapmıştır. Tahran görevinden sonra 1939 yılında tekrar Atina’ya dönen Enis Bey, 1945 yılına kadar bu görevde kalmıştır. 1945 yılında Yunanistan Krallığı tarafından kendisine Yunan Devlet Liyakat Nişanı verilmiştir. 1946 yılında İstanbul Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmiş ve vefat ettiği tarih olan 1956 yılına kadar aktif olarak hizmetlerine devam etmiştir.

Enis Bey’in diplomatik ve sosyal hayattaki hatıralarının da sıkça yer alındığı eserde Atina’da sevilen ve değer verilen bir isim olduğunu birçok sayfada anılarla anlatılıyor.

Doç. Dr. S. Enis Tulça hakkında

1958 doğumludur. Saint-Michel Fransız Lisesi, Fransa Montpellier Üniversitesi Uluslararası ilişkiler lisansı, aynı üniversitede “Ege Denizi Uyuşmazlıkları” konusunda yüksek lisans ve bilahare Tarih bölümünde “1928-1945 arası Türk-Yunan ilişkileri” üzerine doktorasını tamamlamıştır. 1984-1999 yılları arasında özel sektörde Cavit Tulça Tıbbi Malzemeler Ltd. Şti. ve Kontuar Tıp Ltd. Şti, aile şirketlerinde çalışmıştır. Ayrıca kendi akademik alanında, 46. 48. 53. 55. ve 57. Hükümetler dönemlerinde çok sayıda resmi toplantıya katılmıştır. Tulça, 1999 yılında Galatasaray Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine başlamıştır.

‘Venizelos – Atatürk ve Büyükelçi Enis Bey’ kitabının yazarı Doç. Dr. Enis Tulça

2000 yılında Yardımcı Doçent, 2006 yılında Siyasi Tarih Doçenti olmuştur. 2002-2006 yılları arasında Yunanistan ve Kıbrıs konularında Genelkurmay Sarem Dış Uzmanı olarak çalışmalarda bulunmuştur. Aynı zamanda İstanbul Harp Akademileri Deniz Akademisi’nde 2004-2007 yılları arasında dersler vermiştir. 2007-2010 yılları arasında T.C Paris Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği görevinde bulunmuştur. Yurda döndüğünde üç yıl daha T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda göreve devam etmiş ve 2013 yılında akademisyenliğe geri dönmüştür. Tulça’nın verdiği dersler Türk-Yunan İlişkileri ve Medya, Uluslararası İlişkilere Giriş, Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Türkiye-AB İlişkileri’dir. Üç kitabı ve yurt dışında katıldığı konferanslarda yayınlanmış bildirileri vardır. Romanya Dobruca bölgesinden bir ailenin mensubu olup, büyük babası Sezai Bey Romen ordusunda şehit düşünce Romanya Kraliyet Sarayı muhafız alayında görevli olan büyük amcası Sabri Tulça tarafından aile Türkiye’ye göç ettirilmiştir. S.Enis Tulça, Atatürk tarafından Cumhuriyet Hariciyesi Kurucu Komisyon Üyesi olarak görevlendirilen ve kurucu Dışişleri Müsteşarlarından Enis Akaygen’in torunudur. Ayvalık, Madra ailesinden Yasemin Korur ile evli ve bir çocuk babasıdır. Romence, Fransızca, İngilizce ve Yunanca bilmektedir.

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest
Previous article Pratik Günlük Yunanca – Bölüm 5 / Bilme - Anlama
Next article Atina'da Politesler

Atina Rehberi

Atinarehberi.com, Haftalik Guncellenen Egitim, Ekonomi ve Turizm haber sitesidir. 16 Eylul 2016 tarihinde Atina’da kurulan atinarehberi.com agirlikli olarak Yunanistan’daki egitim, ekonomi, turizm haber ve duyurularini yayimlama amaci tasimaktadir. Iletisim atinarehberi@gmail.com - Facebook/atinarehbericom

Related Posts

Defne Suman'ın Yaz Sıcağı, Yunanca baskısıyla raflarda yerini aldı

Defne Suman'ın Yaz Sıcağı, Yunanca baskısıyla raflarda yerini aldı

Kasım 19th, 2017
Hellenic Youth Participation, Atina’da Türk Dostluk Gecesi düzenliyor

Hellenic Youth Participation, Atina’da Türk Dostluk Gecesi düzenliyor

Ekim 12th, 2017
Çanakkale'nin evlatları atasının izinde

Çanakkale'nin evlatları atasının izinde

Eylül 4th, 2017

Leave a Reply Cancel reply

SON YAZILAR
Kas 19th 2:56 PM
Atina

Defne Suman’ın Yaz Sıcağı, Yunanca baskısıyla raflarda yerini aldı

Eki 29th 4:43 PM
Atina

Nikos Dimu’nun tartışmalı eseri ‘Ne Mutsuz Yunanım Diyen!’ Türkçe’ye çevrildi

Eki 27th 7:17 PM
Atina

Ohi Günü nedir?

Eki 17th 4:32 PM
Atina

Yunanistan’ın ilk yerli elektrikli otomobili ‘Ecocar’ yollarda

Eyl 6th 7:05 PM
Atina

Benaki Müzesi 100 yıl önceki Atina’nın fotoğraflarını sergileyecek

Eyl 4th 8:22 PM
Atina

Çanakkale’nin evlatları atasının izinde

Ağu 14th 10:57 PM
Atina

Son 24 saatte 91 farklı yerde orman yangını çıktı

Ağu 8th 8:46 PM
Atina

Yunanistan Ağustos’ta 3.2 milyon turist ile rekor peşinde

Mar 5th 12:39 AM
Atina

Video klibi Atina’da çekilen Happy, 2 günde Talent Pool listesinde en iyiler arasına girdi

Mar 3rd 10:40 AM
Atina

Hindi Zahra konseri bu akşam Pallas Tiyatrosu’nda

Şub 12th 12:20 PM
Atina

Tüm detaylarıyla; Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi

Şub 6th 7:57 PM
Atina

Sayın Özcan Asanoglu’nu makamında ziyaret ettik

Oca 18th 11:16 PM
Atina

Hangisi dogru? Hellas, Greece, Ellada, Yunanistan, Helen, Grecia…

Oca 18th 12:00 AM
Atina

Yunanistan’da 2016 yilinda turist sayisi yuzde 6.1 artti

Oca 6th 12:55 PM
Atina

Imittos (Hymettos) Dagi’na nasil cikilir?

Ara 29th 10:33 AM
Atina

Atina’ya lapa lapa kar yagdi

Ara 22nd 1:34 PM
Atina

Tuzel ve Gokalp ailelerinin mutlu gunleri

Ara 20th 7:18 PM
Atina

Sevilen sarkilariyla Ardacan yeniden Atina’da

Ara 19th 9:51 PM
Atina

UNICEF Greece, multeci cocuklar icin eglence gunu duzenledi

Ara 14th 11:01 PM
Atina

Atina’da yasayan Turkler icin faydali Facebook gruplari nelerdir?

Eki 27th 4:22 PM
Önemli Bilgiler

Yunanistan’da en iyi online emlak siteleri nelerdir?

Eyl 17th 12:57 PM
Önemli Bilgiler

Yunanistan’da Üniversite okumak…

Son Yorumlar
  • Yunanistan’da Üniversite okumak… için Eylül
  • Yunanistan’da Üniversite okumak… için Metin
  • Yunanistan’da Üniversite okumak… için Gizem Akcakaya
Arşivler
© Atinarehberi 2016-2019
Bu site infografiknedir.com tarafından hazırlanmıştır
  • WELCOME BACK

    Already a member? Sign in with your username.

    Remember Me

    I FORGOT MY PASSWORD

    FORGOT PASSWORD

    Enter your username or email to reset your password.

    SIGN IN