Dünyaca ünlü Yunan armatör Stavros Niarchos ailesinin yaptırdığı ve Yunanistan’a hediye ettiği devasa kampüs ve vakıf binasını kesinlikle görmelisiniz. Paris’teki George Pompidou Merkezi ve Roma’daki Parco della Musica Konser Salonu gibi önde gelen yapılara imza atan dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano’nun tasarladığı kompleks, bu günlerde Yunan hükümetinin sahipliği ve işletmeciliğine devredilmeye hazırlanıyor. 867 Milyon Euro’ya yapılan, 170 bin metrekare alana kurulu kampüs içerisinde; Yunanistan Ulusal Kütüphanesi ve Yunanistan Ulusal Operası yer alıyor. Ayrıca kampüs içerisinde parklar, futbol, basketbol, tenis ve mini kriket sahaları, yüzme havuzu, yelken havuzu, panoramik teras, sanat atölyeleri, kanal, kafeteryalar ve dinlenme alanları bulunuyor. Girişlerin ücretsiz olduğu vakıf kampüsü Kalithea ile Palio Faliro’nun buluşma noktasında bulunuyor.
Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkez’ni Google Maps üzerinde görmek için tıklayınız.
Yunanistan Ulusal Kütüphanesi
1832 yılında kurulan Yunanistan Ulusal Kütüphanesi’nin modernize edilmesi için yıllardır süren çalışmalar, Stavros Niarchos ailesinin hibesi ile sonuçlandı ve hayata geçirildi. Her yaştan ve her akademik birimden insana hitap eden kütüphanede; çocuklar, gençler, öğrenciler ve akademisyenler için ayrı ayrı çalışma alanları yer alıyor. Dünyanın en büyük kitap koleksiyonlarından birine sahip olacak olan kütüphanede ayrıca yaş ve akademik gruplara yönelik etkinlikler ve seminerler düzenleniyor.

Yunanistan Ulusal Kütüphanesi’nde yer alan binlerce eser sistematik olarak kayıt altına alınarak taşınıyor. Henüz boş olan kütüphane raflarının 2019 yılına kadar dolması bekleniyor.
Birleşik Krallık Ulusal Kütüphanesi ile ortak hareket eden Yunanistan Ulusal Kütüphanesi, değişen ihtiyaçlara yönelik çalışmalar da yapıyor. Sanal olarak Dünya üzerindeki kullanıcılarına da açılacak olan kurum, online çalışmalara da ağırlık veriyor. Kütüphane içerisinde bilgisayar salonları, plak, kaset, video arşivlerini incelemek için oluşturulan özel odalar ve ücretsiz internet alanları yer alıyor. Dünyanın tüm akademisyenlerine açık olacak şekilde çalışma grupları imkanı da sunan kurum 4 bin 500 el yazması eseri de şartsız olarak akademik kurumların ilgisine sunacak.
Yunanistan Ulusal Kütüphanesi’nde yer alan eserler sistemsel şekilde kayıt altına alınarak yeni binaya taşındığı için yetkililer taşınma işleminin 2019 yılına kadar sürebileceği bilgisini veriyorlar. Taşınma işlemleri tamamen bittiğinde Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi kampüsünde yer alan Yunanistan Ulusal Kütüphanesi’nde 2 milyon eserin yer alacağı bilgisi de yetkililerden gelen bilgiler arasında.
Tamamen cam duvarlarla kaplı kütüphane, binanın en tepesinde çatı saçağının altında oturuyor. Şeffaf kutu, 360 derecelik genişlikte Atina ve deniz manzarasını görüyor.

Orijinal binası Panepistimiou’da bulunan Yunanistan Ulusal Kütüphanesi, Yunanistan’ın ilk Devlet Başkanı Yannis Kapodistrias tarafından yaptırılmıştır.
Yunanistan Ulusal Operası
Aynı bina içerisinde Bin 400 kişilik opera salonu ve deneysel müziklerin seslendirileceği 400 kişilik bir sahne ile Yunanistan Ulusal Operası görmeye değer. Opera ruhunu en iyi yaşatması amacı ile ‘Taş Ocağı’ adı verilen mimari bir üslupla inşa edilen salon, ayrıca eğitim ve sosyal programlara da ev sahipliği yapacak. Deneysel performanslar, Çağdaş ve Geleneksel Yunan Müziği çalışmaları, dans, dramatik okumalar ve tiyatro çalışmaları da Ulusal Opera Binası’nda yer sahnelenecek.

Bin 400 konuk kapasiteli salon, Dünya’nın en önemli sahne sanatları faaliyetlerine ev sahipliği yapmaya hazılanıyor.
Panoramik Teras
Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi Binası terasına asansörle ya da yürüyerek çıkabilirsiniz. 360 derece görüş açısına sahip terastan tüm Atina’yı, Pire’yi ve denizi seyredebilirsiniz. Ayrıca terasta 360 derece cam kaplı bir okuma salonu yer alıyor. Bilgisayarınızla buraya gelip Atina ya da deniz manzarası eşliğinde çalışabilir, kitap okuyabilir ya da sadece manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Asansörle terasa çıkan ziyaretçiler
Park
Ağaçlar, bitkiler, çeşmeler, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları ve açık alanları ile park adeta Atina için bir soluk yeri. Konuklara özel olarak tasarlanmış oturma alanları, çocuklar için hazırlanan yenilikçi tasarıma sahip oyun sahaları bulunan bu parkta yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilir, trafik ve şehir gürültüsünden uzakta, yaşlı bir zeytin ağacının gölgesinde kitabınızı okuyabilirsiniz. Şimşir, Coronilla, Laden, Salvia, Kekik, Lavanta, Biberiye, Gül ve Zeytin gibi harika bitki ve ağaçlarla dolu parkta kafes dışında doğal olarak yaşayan irili ufaklı papağanlar, çeşitli kuşlar ve kaplumbağalar görebilirsiniz. Parkta ayrıca bir cafe ve hızlı tüketim ürünleri satan karavan işletmeler bulunuyor.

Sabah 06.00’da açılan park alanı gece yarısına kadar açık kalıyor. (06.00 – 00.00)
Spor Etkinlikleri
Kampüste futbol, basketbol, santranç, yüzme, yelken, kano, kriket, eskrim, koşu gibi spor dallarında günübirlik etkinlikler yapılıyor. Tüm etkinlikler kampüs içerisinde yer alan spor alanlarında gerçekleştiriliyor. Kampüse girdiğinizde belirli yerlerde sizleri bilgilendirmek için bekleyen yetkililer görebilirsiniz. Gün boyu devam eden programlara sizde isminizi yazdırıp etkinlikte yer alabilirsiniz.
Stavros Niarchos Vakfı hakkında

6 Ağustos 1956 tarihli Time Dergisi kapağında Stavros Niarchos
Stavros Niarchos Vakfı, dünyanın en zengin armatörleri arasında yer alan Stavros Niarchos’un 1996’da ölümünün ardından kurulmuştur. Bugüne kadar, 102 ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına 948 Milyon Euro tutarında bağışta bulunan Vakıf Türkiye’deki Rum cemaatinin eğitim ve dini kurumlarına yönelik bağışlarda da bulunuyor. Vakfın adına kurulduğu Yunanlı armatör Stavros Niarchos’un (1909-1996) Niarchos Ltd. adıyla kurduğu gemicilik şirketi, 1952 yılında tarihin ilk petrol tankerini denize indirerek kısa zamanda büyük bir servet edinmiştir. Zirvede olduğu dönemde 80 tankerlik devasa bir filoya sahip olan Niarchos yaşamı boyunca, ünlü Yunan soprano Maria Callas’ın sevgilisi olarak ün yapan yurttaşı armatör Aristotle Onassis ile filmlere konu olacak bir rekabete girişmiş ve öldüğünde arkasında 4 milyar dolarlık bir servet bırakmıştır.
Stavros Niarchos Vakfı’na üyelik
Stavros Niarchos Vakfı, hükümetler, kurumlar ve bireylerden gelebilecek hibe şeklinde paraları kabul etmiyor ancak vakfın etkinliklerini daha yakından takip etmek ya da etkinliklerin mutfağında yer almak isteyenler cüzi bir miktar ile vakfa üye olabiliyorlar.
Faydalı linkler
Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi Resmi Web Sitesi
Stavros Niarchos Vakfı Üyelik Sitesi
Harita
Haritanın büyük halini PDF olarak görmek için tıklayınız
Nasıl gidilir?
- Pire’den geliyorsanız – A1 ya da B1 otobüslerine binebilirsiniz. Delta (ΔΕΛΤΑ) durağında inmelisiniz. Harita Tramla geliyorsanız Tzitziphies durağında inmelisiniz.
- Glyfada’dan geliyorsanız – Β2 ya da 550 otobüslerine binebilirsiniz. Evgenideio (ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ) durağında inmelisiniz. Harita
- Şehir Merkezi’nden geliyorsanız – Β2 ya da 550 otobüslerine binebilirsiniz. Onaseio (ΩΝΑΣΕΙΟ) durağında inmelisiniz. Harita
Not; Kültür Merkezi’nin Atina’ya bakan sol yanında bin araçlık otopark bulunmaktadır.
Leave a Reply